החל מ 1.7.2019 הורחב חוק לצמצום השימוש במזומן שמטרתו לקבוע הגבלות על השימוש במזומן ובשיקים סחירים ו"פתוחים" (כאשר לא כותבים את השיק של מקבל התשלום על השיק) וזאת במטרה לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית.
להלן עיקרי ההגבלות בשימוש בשיקים:
1. עוסק יוכל לקבל או לתת שיק במסגרת עסקו בכל סכום במידה ושם המקבל רשום בשיק כנפרע (בשיק שניתן בפעם הראשונה) או כנסב (בשיק מוסב שלטובתו הוסב השיק),
2. עוסק ואדם פרטי יוכלו להסב שיק ולקבל שיק מוסב בתנאי שמצוין שם ות.ז. של המסב בשיק.
3. אדם פרטי המשלם לאדם פרטי יוכל לקבל או לתת שיק בסכום שמעל 5,000 ₪ במידה ומקבל השיק רשום בשיק כמקבל או כנסב (בשיק מוסב)
4. אדם פרטי המשלם לעוסק יוכל לתת שיק בכל סכום במידה ושם המקבל רשום בשיק כנפרע (בשיק שניתן בפעם הראשונה) או כנסב (בשיק מוסב שלטובתו הוסב השיק), כאשר השיק בעד: עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה.
5. אדם פרטי המקבל שיק מעוסק יוכל לקבל שיק בסכום שמעל 5,000 ₪ במידה ומקבל השיק רשום בשיק כמקבל או כנסב (בשיק מוסב שלטובתו הוסב בשיק)
כל האמור לעיל הינו כאשר התשלום בעד: עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה.
6. בעת הסבה של שיק יש לציין על גב השיק את פרטי המסב – שם ות.ז. והנסב- שם, להלן : בחלק העליון – אם סכום השיק גבוה מ 10,000 ₪ ובחלק התחתון – אם סכום השיק נמוך מ 10,000 ₪
7. למי שיש פנקסי שיקים ישנים, אין מניעה לעשות שימוש בפנקסים הללו והמילוי בפנקסים אילו ייעשה בזהה למילויים בפנקסי השיקים החדשים.
8. ניתן להסב שיקים מס' פעמים ללא הגבלה רק כאשר סכום השיק מתחת ל 10,000 ₪. כאשר סכום השיק הינו מעל 10,000 ₪ ניתן להסב רק פעם אחת (למעט מקרים חריגים המפורטים בחוק)
(*) נסב – הוא אדם פרטי/ עוסק שלטובתו הוסב השיק.
לריכוז המידע באתר בנק ישראל לחצו כאן.
למדריך החוק המעודכן באתר רשות המיסים לחצו כאן.